8ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
2 & 3 Δεκεμβρίου 2017
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
Αίθουσα Β΄
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ν. Κατσαρός , Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
ΜΕΛΗ:
- Β. Ντούρ aς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
- Ν. Εμμανουήλ , Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
- Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
- Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η Μέλισσα»
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία
Προεδρείο: Ν. Κατσαρός - Β. Ντούρας – Ν. Εμμανουήλ
10.00 - 10.15 Προσέλευση - Εγγραφές
10.15 – 10.30 Χαιρετισμοί
10.30 - 10.45 Το μέλι στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή.
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
10.45 – 11.15 Η νοημοσύνη των Φυτών και οι Μέλισσες.
Α. Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μελισσοκομίας ΑΠΘ
11.15 – 11.30 Ντόπιοι Πληθυσμοί Μελισσών και Γενετική Βελτίωση. Με ποιον Τρόπο και σε Ποια Κατεύθυνση.
Φ. Χατζήνα,Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής
Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"
11.30 – 11.45 Παγκόσμια Νομοθεσία και Ποιότητα Μελιού.
Α. Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μελισσοκομίας ΑΠΘ
11.45 – 12.00 Μελισσοκομικές Διαδρομές στην Κρήτη
Μ.Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου
12.00 – 12.15 Δράσεις του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος και Πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την Μελισσοκομία.
Μ. Τζιτζινάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Μελισσοκομίας,
Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ
12.15 – 12.30 Πιστοποιημένη Εκπαίδευση. Προστιθέμενη Αξία στον Επαγγελματία Μελισσοκόμο.
Α. Μ. Γιάντση, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών
(ΙΓΕ)
12.30 – 12.45 Μελισσολογία - Μελισσοκομία. Υπάρχουν Διαφορές;
Ν. Εμμανουήλ, Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Παν/μίου
Αθηνών
12.45 – 13.00 Μελισσοτροφικά Φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας.
Δρ. Ν. Σαμαρίδης, Βοτανολόγος ΑΠΘ
13.00 – 13.15 Η Προσφορά των Μελισσών στον Άνθρωπο, το Περιβάλλον και την Οικονομία,
Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων
Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.)
13.15 -15.15 Στρογγυλό Τραπέζι «Επιχειρηματικότητα και Προώθηση του
Μελιού και Προϊόντων του στην Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά».
Συντονιστής: Ν. Κατσαρός
- Λ. Παπακωνσταντινίδης, Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝ.Δ.Υ. Ο.Ε.Υ)
- Γ.Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
- Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.)
- Α. Σωτηριάδης, Πρόεδρος ΜΕΛΙΝΤΑ ΕΠΕ
- Α. Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
- Γ. Πανονίδης, Γεωπόνος
- Δ. Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος
- Εκπρόσωποι Φορέων
15.15 -15.30 Παρεμβάσεις Εκπροσώπων Φορέων
15.30 -15.45 Ερωτήσεις -Συζήτηση
15.45 Διάλειμμα
Απογευματινή Συνεδρία
Προεδρείο: Η. Χαλακατεβάκης, Δρ. Γ. Μπαλωτής, Κ. Καρατάσου
18.00 – 18.15 Η Μελισσοκομία Σήμερα και τι Προσδοκούμε για το Αύριο.
Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων
18.15 – 18.30 Η Συμβολή της Εκπαίδευσης στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Μελισσοκομίας,
Δρ. Γ. Μπαλωτής, Γεωπόνος ΙΓΕ
18.30 – 18.45 Ποιο είναι το καλύτερο Μέλι.
Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
18.45 – 19.00 Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι.
Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM
19.00 – 19.15 Τυποποίηση Μελιού- Διαχειριστικά Συστήματα Ασφαλείας Τροφίμων (ISO, HACCP) & Νομικές Υποχρεώσεις.
Σ. Βλησίδης, Τεχνική Διεύθυνση Πιστοποίησης Finitsi IMS
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Προεδρείο: Α. Τσουκαλάς, Ν. Κατσαρός, Ν. Ηλιόπουλος
10.15 – 10.30 Προσέλευση Συνέδρων
10.30 – 10.45 Νομοθετικό περιβάλλον για το συσκευασμένο μέλι.
Θ. Κλαδά, Γενικό Χημείο του Κράτους
10.45 – 11.00 Σύγχρονες Μέθοδοι Ανάλυσης Νοθείας Μελιού.
Γ. Σειραγάκης, Διευθυντής Food Allergens Laboratory
11.00 – 11.15 Ανοίγοντας τους Δρόμους του Μελιού στην Παγκόσμια Αγορά .
Α. Ι. Τσουκαλάς, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού APIVITA
11.15 – 11.30 Διαδικασίες Εξαγωγής Μελιού και Προϊόντων του.
Τζ. Σκοτίδη, Σύμβουλος Εξαγωγών και Διαχείρισης Εξαγωγικών
Διαδικασιών
11.30 – 12.00 Οι ασθένειες της Μέλισσας και η Αντιμετώπιση τους.
Β. Λιάκος, τ. καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
12.00 – 12.15 Έλεγχος Ποιότητας, Χρόνου Ζωής, Νοθείας και Δόλιων Πρακτικών στο Βασιλικό Πολτό, τη Γύρη
και σε άλλα Μελισσοκομικά Προϊόντα.
Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM
12.15 – 12.30 Πλεονεκτήματα και Χειρισμοί Ευρύχωρης Κυψέλης.
Ι. Αλεξάκης, Μελισσοκόμος
12.30 – 12.45 Ελληνικός Συλλέκτης Δηλητηρίου Μελισσών.
Ε. Μανδηλαράς
12.45 - 13.00 To Μελισσοκομικό Πάρκο της Anel - HoneyPark,
Κ. Βουδούρης, Γεωπόνος
13.00 - 13.15 Μέλι σε Σκόνη, Νέες Εφαρμογές και Αξιοποίηση της Υπεραξίας των Πολύτιμων Στοιχείων του.
Χ. Μαντάς, MSc Μηχανικός Βιοσυστημάτων
° ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ