Πρόγραμμα Συνεδρίου 2020

logo 11synedrio

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

12 & 13 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ν. Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας

New York College            

ΜΕΛΗ:

Ν. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Β. Ντούρaς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια  

Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Ε. Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πρωινή Συνεδρία

10.00 - 10.30 Χαιρετισμοί

Μ. Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Α. Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης

Φ. Αραμπατζή, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Β. Ντούρας, Προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και

Λοιπών, Πρόεδρος της Αττική Μελισσοκομικής Εταιρείας Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

Προϊόντων Κυψέλης

10.30 - 10.45 Μέλι και Χρωστική Καραμελόχρωμα

Ν. Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College            

10.45 – 11.00 Το Ελληνικό Σήμα και η Αγορά του Μελιού 

Β. Ντούρας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ελλάδας   

11.00 – 11.15 H Mέλισσα στην Aρχαία Eλληνική Γραμματεία

Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Research Coordinator, New York College, Athens, Greece

11.15 – 11.30 Προϊόντα Μέλισσας ενάντια στην Covid -19

Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος – Επόπτρια Μελισσοκομίας Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας

11.30 – 11.45 Σύγχρονες Τεχνολογίες για την Αξιοποίηση και Ανάδειξη Μελισσοκομικών Προϊόντων

               Κ. Γαρδίκης, R&D Director, APIVITA SA

11.45 – 12.00 Παραγωγή Καινοτόμων Εκχυλισμάτων Πρόπολης και Ενσωμάτωσή τους σε Τρόφιμα, Διατροφικά Συμπληρώματα και Καλλυντικά

               Ι. Μουρτζίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας

               Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού

               Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

12.00 – 12.15 Ο Μελισσοκόμος ως Επιχειρηματίας.

               Δ. Μπουραντάς, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου,

               Πρύτανης NewYorkCollege

12.15 – 12.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

12.30 – 12.45 Τουρισμός και Μελισσοκομία μέσα από την Εμπειρία του Προγράμματος BeePathNet

               Φ. Χατζήνα *, Α. Λιούρτα, Ε. Παπουλίδου, Α. Παπαστεργίου 

               BeePathNet Νέας Προποντίδας

*Τμήμα Μελισσοκομίας- ΕΛΓΟ ΄ΔΗΜΗΤΡΑ'

12.45 – 13.00 Μέλισσα, Μέλι και άλλα Προϊόντα της Μέλισσας. Μια Αλυσίδα Αξίας με  Σημαντικές Θετικές Επιπτώσεις στην Υγεία, στην Οικονομία και στο Περιβάλλον

Π. Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Επιστημών Υγείας & Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

13.00 – 13.15 Δρόμοι της Μέλισσας: Ταυτοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού

Χ. Τανανάκη, Ε. Αλυσσανδράκης, Γ. Γκόρας, Π. Γότσιου, Δ. Κλέτσας,

Σ. Κουρής, Δ. Μόσιαλος, Π. Ταραντίλης, Μ. Χαλαμπαλάκη

13.15 -13.30  Βοτανική Προέλευση του Μελιού: Αυτοματοποιημένες Τεχνικές Γυρεοσκοπικής Ανάλυσης

              Λ. Αλαγιαλόγλου, Μ. Δήμου, Α. Ντελόπουλος, Χ. Τανανάκη

            Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας, Τμήμα  Γεωπονίας, 

             Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο

             Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

13.30 -13.45   Ενδελεχής Χημική Ανάλυση και Πολυπαραμετρική Στατιστική ως Εργαλείο

               Τεκμηρίωσης της Αυθεντικότητας του Ελληνικού Μελιού και την Πιστοποίηση

               Ν. Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό

               Πανεπιστημίου Αθηνών    

13.45 -14.00   Βιοδιερεύνηση Ελληνικών Μελιών: Απομόνωση και Χαρακτηρισμός Βακτηρίων με Αντιμικροβιακό Δυναμικό

                Χρ. Τσαδήλα, Τ. Δημητρίου, Δ. Μόσιαλος

 Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα

 Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο  Θεσσαλίας

14.00 -14.15   Ερωτήσεις – Συζήτηση

                       

                

Απογευματινή Συνεδρία

18.00 – 18.15 Παραγωγή Μελιού στην Ορεινή Ελλάδα: Μετά το Έλατο, τί;”

                  Νικ. Γ. Εμμανουήλ, Α. Ε. Τσαγκαράκης

18.15 –18.30 Μελισσοκομικά προϊόντα της γεωγραφικής περιοχής των Πρεσπών - Η έρευνα συνεχίζεται...

                     Ι. Χήνου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος MLWP-EMA, Φαρμακευτικό Τμήμα, Σχολή

                Επιστημών Υγείας, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών

                Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18.30 –18.45 Χαρτογράφηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας - Η Περίπτωση της Νήσου Σύρου

                 Σ. Ιωσηφίδου, Χημικός, Α' Χ.Υ. Αθηνών - Γενικό Χημείο του Κράτους

18.45 –19.00 Η Πορεία της Διακίνησης του Μελιού στην Ελλάδα το 2020 και οι Μελλοντικές Προοπτικές στο Μέλι από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική "Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο".

                  Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και                        

                  Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, Πρόεδρος της Αττική Μελισσοκομικής Εταιρείας

                 Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

19.00– 19.15 Ελληνική Μελισσοκομία: Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα

  Α. Ι. Τσουκαλάς, Βιολόγος Περιβάλλοντος, Global Head of HR,  Education and

  Sustainability-Brand Ambassador APIVITA

19.15– 19.30 Οι Μέλισσες της Ελλάδος: Ερευνώντας, Εκπαιδεύοντας, Αξιοποιώντας.

  Θ. Πετανίδου, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Τμήμα 

  Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πρωινή Συνεδρία

10.15 – 10.30 Οι ¨Ελληνικές Κυψέλες¨ και η Συμβολή τους στην Εξέλιξη της Παγκόσμιας Μελισσοκομίας

                 Γ. Μαυροφρύδης, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Παν. Αιγαίου

10.30 – 10.45 Η Συμβολή της Βιολογικής Μελισσοκομίας στη Αναγεννητική Γεωργία και στη Διατήρηση της Βιωσιμότητας του Πλανήτη και της Κοινωνίας

   Β. Φύτρος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Συνεργασιών & Προμηθειών Α’ Υλών,

   Symbeeosis EY ZHN A.E.

10.45 – 11.00 Πρότυπα και Πιστοποίηση - Αναγκαιότητα και Σημασία

                  Μ. Μπίστη, Γεωπόνος, πρωην στέλεχος ΠΑΣΕΓΕΣ

11.00 – 11.15 Η Μελισσοκομία στη Μάνη

                  Π. Μανωλάκος, Μελισσοκόμος

11.15 – 11.30 Βιολογία του Βαρρόα και Αναγκαιότητα Μετρήσεων Ποσοστού Προσβολής

                  Σ. Στεργάτος, Βασιλοτρόφος, Μελισσοκόμος

11.30 – 11.45 Μελισσοκόμος - Βαρρόα: 1 – 0

                  Ι. Κατσαμπής, Κτηνίατρος

11.45 – 12.00 Μελίσσια σε Αστικό Περιβάλλον. Η Περιπτωση του ΙΓΕ.

    Γ. Ρεμπούτσικα, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

    ΝΠΔΔ Κληροδότημα Ιφ. Ανδρέα       

12.00 – 12.15 Προϊόντα με Βάση το Μέλι και Νέες Νομοθετικές Εξελίξεις στην ΕΕ 

    Γ. Σειραγάκης, Xημικός Τροφίμων M.Sc Διευθυντής Food Allergens Laboratory AE

12.15 – 12.30 Ο Ρόλος του Μελιού και των Προϊόντων Μέλισσας στην Μεσογειακή Διατροφή.

Κ. Χαρδαβέλλας, Καθηγητής Διατροφολογίας New York College

12.30 – 12.45 Το Παρόν και το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Κρήτη

                  Θ. Βιγλής, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ¨Η Μέλισσα¨

12.45 – 13.00 Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος;

                  Δ. Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, Συν Γράφων, ΑγροΝέα

13.00 – 13.15 Η Διαχείριση της Διακινδύνευσης (Risk Assessment) στην Τυποποίηση Μελιού

    Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός Μ.Sc, Δ.ντής HELLASCHEM,  Εργαστηριακές Αναλύσεις -

    Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

13.15 – 13.30 Παρουσίαση της Χρησιμότητας και της Aποτελεσματικότητας της ''Μοριακής Ενεργοποίησης'' Aντιοξειδωτικών Bιταμινών και Φυσικών Αντιικών στη Μελισσοκομία

                  Δ. Μπουρλίβας, Πρόεδρος AVP Innovations - Bourlivas Group

13.30 – 13.45 Η Μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό

                  Δρ. M. Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, 

                  Ξ. Μουσάς, Καθηγητής Αστροφυσικής 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

EOSS

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 Αθήνα

Τηλ. 2103610265 Fax. 2103610276 email. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.greekhoneyfestival.gr www.facebook.com/festivalmeliou

 

Top