Πρόγραμμα συνεδρίου

16synedrio logo

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΜΕΛΗ:

Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α

Δημήτρης Μόσιαλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας – Ιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χρυσούλα Τανανάκη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ

Μιχάλης Τσιγκένης, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
6 & 7 Δεκεμβρίου 2025
Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
   

10.00

Προσέλευση

10.10 - 10.30

Επίσημοι Χαιρετισμοί

 

 

Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
 

Προεδρείο: Λ. Χαριστός, Μ. Τσιγκένης

10.30 - 10.50

Το Μικροβίωμα της Μέλισσας και Αξιολόγηση Θρεπτικότητας Ζυμωμένων Προϊόντων στις Μέλισσες σε Σύγκριση με τη Γύρη
Φ. Χατζήνα, Ν. Διδάρας-Ασούτης, Δ. Μόσιαλος
1 Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’
2 Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας.

10.50 - 11.10

Τροφοδοσίες Παραδοσιακών Μελισσοκόμων στη Διαχρονία,
Γ. Μαυροφρύδης, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Παν. Αιγαίου

11.10 - 11.30

Φυσική και Συμπληρωματική Διατροφή της Μέλισσας
Ε. Κύρκα, Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος

11.30 - 11.50

Εντομάλευρο και Θρέψη Μελισσών: Μια Καινοτόμος Προσέγγιση στην Μελισσοκομία
Α. Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, ΓΠΑ

11.50 - 12.10

Από το Άνθος και το Δάσος στο Άρωμα του Ελληνικού Μελιού
Π. Ταραντίλης1, Δ. Δαφερέρα3 και Ν. Σ. Σωτηροπούλου3
1 Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων
2 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
3 ΕΔΙΠ
Εργαστήριο Χημείας, Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, ΓΠΑ

12.10 - 12.30

H Apis Mellifera ως Επικονιαστής: Η Περίπτωση της Λεβάντας
Χ. Τανανάκη, Δ. Κανέλης, Ε. Κοβούσογλου , Β. Λιόλιος, Μ. Ροδοπούλου, Φ Παπαδοπούλου, Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας. Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

12.30 - 12.50

Επίδραση του Παράγοντα της Γεωγραφικής Προέλευσης στη Χημική Σύνθεση της Συλλεγόμενης από τις Μέλισσες Γύρης
Β. Λιόλιος, Δ. Κανέλης, Μ. Ροδοπούλου, Φ Παπαδοπούλου, Χ. Τανανάκη
Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτορφίας. Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

12.50 - 13.10

Διατροφικά Σχήματα κατά τους Μήνες της Άνοιξης: Αξιολόγηση Βασιλισσών και Ρυθμού Ανάπτυξης Μελισσιών,
Δ. Κανέλης, Ι. Στεφάνου, Κ. Λέσσης, Β. Λιόλιος, Φ Παπαδοπούλου, Χ. Τανανάκη
Εργαστήριο Μελισσοκομίας. Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

13.10 - 13.20

Ερωτήσεις- Συζήτηση

13.20 - 13.45

Διάλειμμα

13.45

Τιμητική Βράβευση στον Καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη

Απονομή Βραβείων 5ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest

 

 

B' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
 

Προεδρείο: Α. Τσαγκαράκης, Μ. Μπουγά

16.00 - 16.20

Αξιολόγηση της Ποικιλομορφίας της Συλλεγμένης Γύρης μέσα από το Πρόγραμμα INSIGNIA
Λ. Χαριστός, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

16.20 - 16.40

Χαρτογράφηση Κάλυψης Γης Δασικών Μελισσοκομικών Φυτών από Πολυφασματικά Δεδομένα
Α. Αντωνόπουλος, Γεωπόνος, Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ΓΠΑ

16.40 - 17.40

  

Περιβαλλοντικοί Ρύποι- Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, Μέλισσες και Άνθρωπος, Η χρήση της Εφαρμογής ΕΤΑΙΝ
Μ. Βουγά1, Α. Τσαγκαράκης1, Φ. Χατζήνα2
1 Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ΓΠΑ
2 Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

17.40 - 17.50

Ερωτήσεις - Συζήτηση

18.00 - 19.15 Συνάντηση Συλλόγου μελισσοΠαραγωγών Ελληνικών Βασιλισσών (ΣΠΕΒ) (κλειστή συνάντηση)

Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
   

Προεδρείο: Φ. Χατζήνα

10.30 - 10.50

Β-ΤΗΕΝΕΤ Πρακτικές Αναφορικά με την Τροφοδοσία των Μελισσών
Λ. Χαριστός, Φ. Χατζήνα
Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

10.50 - 12.00

Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλοκο Μολυβδαίνιου Βελτιώνει την Υγεία των Μελισσών

Clémence Riva 1, María Benito-Murcia 2, Loïc Colin-Duchevet 3, Mathieu

Holmiere 1, Précillia Cochard 4, Leonidas Charistos 5, Fani Hatjina 5, Jean-

Christophe Sandoz 3, Benjamin Poirot 4, David Risco-Perez 6, Sébastien Floquet 1,7

1Oligofeed SAS, 69002 Lyon, France

2Neobéitar S.L. Av. Alemania 6, 1 B, 1001 Cáceres, Spain

3Evolution Genomes Behaviour & Ecology, University Paris-Saclay, CNRS, IRD, 91198 Gif Sur Yvette, France

4Apinov SAS, Scientific Beekeeping & Training Center, 17140 Lagord, France

5Hellenic Agriculture Org. "DIMITRA", Institute of Animal Science & Department of Apiculture, 63200 Nea Moudania, Greece

6Departamento de Medicina Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de Extremadura, 10003 Cáceres, Spain.

7Institut Lavoisier de Versailles, UVSQ-CNRS, University Paris-Saclay, 78035 Versailles, France

12.00 - 12.20

Οργανοληπτικός Έλεγχος Μελισσοκομικών Προϊόντων και Σύνδεση με Παράγοντες Ασφάλειας
Γ. Σειραγάκης, Υ. Διδάκτορας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών

12.20 - 14.00

Εργαστήριο: Τροφοδοσία Μελισσών: Γιατί, πότε, με τι… Πρώτα Αποτελέσματα από την Παγκόσμια Μελέτη Διατροφής της Μέλισσας του COLOSS
Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας - Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής - Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ' - Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία των Μελισσών της APIMONDIA

14.00 - 14.20 Ερωτήσεις - Συζήτηση - Συμπεράσματα